Osztovata.hu - Osztováta együttes honlapja - Személyes
Koncertek
2017.05.27 Budapest, Városliget
15:30
A magyar zene szövőszéke 
A közelmúltban alakult meg az Osztováta nevű együttes. Az ötfős társaság a közelmúltban jelentette meg első cd-jét. Zoltáni Zsolttal, az együttes vezetőjével és feleségével, Zoltáni Máriával beszélgettem.
- Mikor is alakult az együttes?
- Zsolt: Egyedül léptem fel néhány évig. Aztán a 2008-as év elején kezdtem zenésztársakat keresni, majd az együttes számára sajátos nevet kerestünk. Sokat gondolkodtunk, mi legyen a neve az együttesnek. Mindenképpen olyan elnevezést szerettünk volna, ami utal az erdélyi származásomra. Végül közös szavazással az Osztováta név mellett döntöttünk. Ezzel a szövőszéket jelentő együttessel szőjük mindennapjainkat, és a kedves hallgatóság mindennapjait próbáljuk még szebbé varázsolni, hiszen erre ma nagyon nagy szükség van.
- Marika: Május 19-én ünnepeljük az egy éves évfordulót. Ekkor találkoztunk Busi Katával, majd egy hónap sem telt el és az első közös szereplés a Duna Tv „Kívánság kosár” c. műsorában volt.

- Az első koncerteteken jelen voltam. Akkor még hárman voltatok, ma már öten. Arra kérlek, mutassátok be az együttes tagjait?
- Zsolt: Amikor elkezdtem dalokat szerezni, már akkor tervemben volt, hogy ebben a dalban jól szólna egy furulya, a másikban meg egy trombita. Néhányban meg ha cselló szólna, vagy nagybőgő, ritmushangszerek stb. Előbb egy kis triót sikerült összehoznom, és egy kis várogatás meghozta gyümölcsét, hiszen ma már öten vagyunk. A zenésztársaim: Busi Kata fúvós hangszerek (furulyák, oboa és trombita), Kálmán Margó vokál és ritmushangszerek, Miklós Gabriella cselló, Vincze Mihály gitár, cselló, basszusgitár. Rajtam kívül ők gazdagítják az Osztováta együttes valódi hangzásvilágát. Imádunk dalokat szőni, fonni és ezen dalfonatokat gyógyírként adjuk át a kedves közönségünknek.

- A budapesti Heltai Gáspár Unitárius könyvesboltban minden hónapban felléptek, ahol nem kértek belépőt. Miből tudjátok fenntartani az együttest?
- Marika: A Heltai Kft támogatja az együttest, így a budapesti közönség minden hónap harmadik keddjén találkozhat velünk - díjtalanul. A könyvesbolt csodálatos épülete igazán méltó hely az irodalmi és zenei életre. Az együttesnek vannak felkérései különböző rendezvényekre. A műsoroknak meghatározott fellépti díjai vannak, ezen tiszteletdíjakból gazdálkodunk.

- Nemrég jelent meg az együttes első cd-je. Milyen jellegű dalokat hallhatunk ezen a korongon?
- Zsolt: Igen, nagyon készültünk az első lemezünkre, amely kimondottan Juhász Gyula megzenésített verseket tartalmaz. Valahogy a sors egyre közelebb sodort Juhász Gyula verseihez, elsősorban engem. De az együttes többi tagját is megfertőztem, hiszen Juhász Gyuláról gyakran a bánat, a halál juthatott eszünkbe mindaddig, amíg fel nem fedeztük a verseiben élő, akár ma is aktuálisnak mondható gondolatokat. Ezek ma is helytállnak, és amint olvassuk, rögtön dalra fakadunk és vagy nevet, vagy sír a lelkünk. - Marika: A hanglemez megjelenésének magvalósításában számos támogatóra találtunk. Így sikerült a költészet napjára, 2009. Április 11.-re megjelentetni. Felhívom minden érdeklődő figyelmét, hogy a www.osztovata.hu weboldalon lehet követni, hogy az ország mely pontjain tartunk lemezbemutató koncertet, és hogy hol kapható a hanglemez.

- Említettétek Juhász Gyulát, de a repertoárotokban mennyire dominálnak a saját szerzemények?
- Zsolt: A repertoárunk nagyon széleskörű, hiszen amióta az együttesünk megalakult folyamatosan újabb és újabb dalokat tanulunk be, eleget téve ez által a felkéréseknek. Ezek tartalmaznak megzenésített verseket, kortársköltőkét is beleértve, népdalokat, históriás énekeket és természetesen saját szerzeményű dalokat is. Az adott műsor jelege határozza meg, hogy milyen arányban tartalmaz saját szerzeményeket. Az előadásainkon nagyon nagy öröm számunkra, hogy nem érezzük a saját szerzeményeken azt, hogy ez más lenne, mint a többi, szóljon az a dal gyerekeknek, vagy akár felnőtteknek. A közönség is kap valami újat, amit még nem hallott. Alkalma nyílik a kedves hallgatónak, hogy ha ideje van, és szőni nem tud, de azért eljön az Osztováta együttes előadásaira, együtt szőhetünk csodálatos hangulatot. Mi adjuk a zenét, a szívünk mélyéről a szeretetet és a közönség magával hozza a kikapcsolódást, ami egyben egy csodálatos érzés mindannyiunk számára.

- Jól érzem, hogy ti egyfajta zenei missziót képviseltek napjaink zaklatott magyar társadalmában?
- Zsolt:A zenei missziónkat nem teljesen kötném a magyar zaklatott társadalomhoz, hiszen fellépünk határon innen és túl. Volt már alkalmam fellépni Németországban, Olaszországban, Ausztriában, Felvidéken, Délvidéken, Erdélyben, a szülőhazámban, és nem utolsó sorban Magyarország majdnem teljes területén. A magyar társadalom csak egy icipici folt a világban, de azt is be kell kenni gyógyírral, hiszen egy a sorsunk, egy a nemzetünk és mindannyian felelősek vagyunk egymásért és a hazáért is. Sajnos a sors elszakított minket egymástól egy bizonyos térképen feltüntetett folytonos vonallal. De azt kell megértenünk mindannyiunknak, hogy mi nem elszakítva vagyunk, mi egyek vagyunk határok nélkül. Ekkor fog majd újból élni és virulni nemzetünk ugyanúgy, mint régen. Hiszen annyi gond gyötri az emberek lelkét: munka, felelősség, a mindennapok küzdelme. De a „Zene az kell”, hiszen a „Dal az élet legszebb varázsa”, mert „Szülőfalum tájékában, ott nőttem fel egykoron”, „Munkával és dallal győzzön a magyar” és ne gyűlölettel, mert az nem vezet sehová. De munkával és dallal csodákat művelhetünk.
- Köszönöm a beszélgetést. Erőt és egészséget kívánok a további munkátokhoz.

Lengyel János (2009)

Hanganyagok rólunk 
hamarosan